Sağlıksız damacana su satıldığı satıldığı iddiaları, tüketicileri, arıtma cihazı yönlendiriyor.
Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm
Başkanı Prof. Dr. İbrahim Peker, pompa kaynaklı kirliliklerin
genellikle bilinçsiz tüketimden kaynaklandığına dikkati çekerek, şu
bilgileri verdi: 'Damacanalardaki suyu dışarıdan aldığı hava
yardımıyla basan pompalar, nemli ve havaya açık bir ortam
oluşturdukları için her zaman bakteriyolojik kirliliğe açıktır. Bundan
dolayı damacana pompaları haftada bir kez klorlu suyla temizlenerek
dezenfekte edilmeli ve pompalarda oluşabilecek bakteriler
engellenmelidir. Çünkü pompalarda oluşabilecek bakteri biyofilmleri
(kaygan tabaka), hepatit virüsleri, verem, ishal, tifo, dizanteri gibi
enfeksiyon hastalıklarına neden olan bakterileri barındırmaktadır.
Pompalar temizlenebilir özellikte değilse mutlaka yılda bir kez
değiştirilmelidir.'
Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Peker, damacana suları
basan pompaların hepatit virüsleri, verem, ishal, tifo, dizanteri gibi
enfeksiyon hastalıklarına neden olan bakterileri barındırdığını
söyledi.
Bu artış sürecinde gerek bilinçsiz kullanım gerekse sorumluluk sahibi
olmayan üreticiler nedeniyle sağlıkta riskler ortaya çıktığını ifade
eden Peker, 'Damacana sularının kullanımında temelde 3 risk mevcuttur. Bunlar damacana
pompalarından kaynaklanan bakteri kirliliği, damacana ham maddesinden
kaynaklanan kimyasal kirlilik ve üretim sırasında oluşabilecek
kirliliklerdir' dedi.
Fosgen tehlikesi
Damacanaların ham maddesinden kaynaklanan kimyasal kirlilik olduğunu
belirten Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği
Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Peker, damacana ham maddesi olarak kullanılan kimyasallardan 'fosgen' adında oldukça zehirli ve savaşlarda kullanılan kimyasal bir gazın ortaya çıktığını söyledi.
Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm
Başkanı Prof. Dr. İbrahim Peker, bu zehirli kimyasalın yüzeyi yıpranmış
ve uzun süre içinde su bekletilen damacanalardan sulara
karışabileceğine dikkati çekerek, yıpranmamış ve aşınmamış
damacanaların satın alınması, bunların yaklaşık 50 kullanımdan sonra
imha edilmesi gerektiğini bildirdi.